2014-03-05 14:25:12• hírek • MTI/Kocsis Zoltán

Magyar-finn: most még barátságos

Másfél héttel azt követően, hogy kisorsolták a 2016-os Európa-bajnokság selejtezőinek csoportbeosztását, a magyar és a román válogatott - a „fél világ" mellett - szerdán játssza első felkészülési mérkőzését. A helyzet úgy hozta, hogy a két csapat ismét egy csoportba került - egy harmadik csoporttárs pedig, Finnország lesz az ellenfél Pintér Attila debütáló meccsén. Románia a világsztárokkal teletűzdelt Argentínát látja vendégül.

A magyar válogatott számára a szerdai meccsel új korszak kezdődik - legalábbis ami a szövetségi kapitány személyét illeti. Egervári Sándor ugyanis lemondott az előző selejtezősorozat végén, helyét pedig Pintér Attila vette át. Hozott is magával néhány új arcot: ott van a keretben a Mezőkövesd kapusa, Horváth Tamás, továbbá Hefler Tibor (Paks), Korhut Mihály (Debrecen), Orosz Márk (Pápa), Szatmári Lóránd (Pécs) és Futács Márkó (Diósgyőr.) Horváth meghívása azért meglepő, mert a jelek szerint Pintér sem számol a belga Genkben védő Köteles Lászlóval. Hiányzik Szalai Ádám is - hivatalosan, mert nem sokat szerel a klubjában. Ott van viszont például Vass Ádám, aki ebben a szezonban eddig öt (!) bajnokin lépett pályára - Szalainak pontosan ennyi gólja van idén a német Bundesligában, míg csak a Bajnokok Ligájában többször lépett pályára. Jelen pillanatban két olyan játékosunk van, aki igazán jegyzett klubcsapatban rendszeresen játszik: Huszti Szabolcs és Szalai. Előző évek óta nem kíván a válogatottban pályára lépni különféle egyéni ambíciók és sértődések miatt. A magyar válogatott nem engedheti meg magának a luxust, hogy utóbbit is elveszítse.

A keretnél maradva: hét év után kapott meghívót a ciprusi Omonia Nicosiát erősítő Leandro de Almeida, de Tőzsér Dániel (Watford) sem számított alapembernek az előző időszakban.

A magyar labdarúgó-válogatott eddig 13 alkalommal találkozott a finn nemzeti csapattal, s kilenc győzelem, valamint három döntetlen mellett csak egyszer kapott ki, hazai pályán pedig veretlen.
Legutóbb 2011 októberében találkozott egymással, akkor, az előző Eb-selejtező sorozat zárómérkőzésén gól nélküli döntetlen született a Puskás Ferenc Stadionban.

A finnek egy döntetlennek most is nagyon örülnének - ezt a vendégek csapatkapitánya, Niklas Moisander ismerte el. Az Ajax védőjén kívül a finn keretből ki kell emelni Roman Eremenkót (Rubin Kayany), Perparim Hetemaj (Chievo) vagy Teemo Pukkit (Celtic). Moisander jó ellenfélre, nagyon kemény mérkőzésre számít; az új magyar kapitányból még nem tudtak felkészülni, de a játékosokból alaposan sikerült. Hozzátette: a mérkőzés lehetőséget ad arra, hogy kiismerjék a magyar csapatot, amellyel azonos csoportban szerepelnek az ősszel kezdődő Európa-bajnoki selejtezőkön. Az Eb-selejtező sorsolását elégedetten értékelte, mert szerinte nehezebb ellenfeleket is kaphattak volna, de tisztában vannak azzal, hogy három nagyon erős csapattal kell majd játszaniuk. A finn együttes erősségeként azt említette, hogy évek alatt szokott össze a társaság, ugyanannak az edzőnek az irányításával.

"Személy szerint azt gondolom, hogy a csoport második legerősebb válogatottja a magyar jelenleg" - jelentette ki Mixu Paatelainen finn kapitány.

"Ez egy felkészülési mérkőzés, meg kell nézni, hol tartunk. Olyan játékosoknak is szeretnénk lehetőséget adni, akik korábban kevesebb szerephez jutottak, de meg akarjuk nézni őket" - nyilatkozta a debütáló Pintér. "Megpróbáljuk a legjobb formában lévő játékosokat pályára küldeni. Szeretném, ha ezen az összecsapáson megmutatnák, kinek mekkora a teherbíró képessége", tette hozzá. "Teljesen megváltozott a játék képe a válogatottnál, rengeteget taktikázunk, az új kapitány megpróbál masszív védekezést felállítani és abból támadásokat építeni. Sajnos a csapatommal egyelőre csak edzőmérkőzéseken és egy kemény felkészülésen vehettem részt, most itt az ideje, hogy élesben is teszteljem magam. Remélem, lehetőséget kapok a finnek ellen", nyilatkozta Koman Vladimir is.

Victor Piturca az elbukott selejtezők után is maradt a válogatott élén, Argentína ellen négy újoncot hívott be: Alexandu Buzbuchi (Viitorul) kapust, valamint Laurentiu Rust, Steliano Filipet (Dinamo) és Paul Antont (Pandurii). A dél-amerikai keretben pedig a mellőzött Carlos Tevezen kívül ott van az összes világsztár: Lionel Messi, Javier Mascherano (Barcelona), Angel di Maria (Real Madrid), Gonzalo Higuain (Napoli), Sergio Agüero (Manchester City), Ezequiel Lavezzi (Paris St.Germain).

Magyarország-Finnország 19.00 Sport1
Románia - Argentína 21.00 ProTV

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: